Sudjelovanje predstavnika UHD-a na prijamu u Veleposlanstvu Čilea

Dana 17. rujna 2024. godine član Udruge hrvatskih diplomata (UHD), Robert Bogešić, dopredsjednik UHD-a sudjelovao je na prijamu u Veleposlanstvu Republike Čilea u Republici Hrvatskoj u povodu obilježavanja Nacionalnog dana Čilea.

Goste su na ulazu u Veleposlanstvo Republike Čilea dočekali Nj.E. g. Cristian Rodrigo Antonio Donoso Maluf, veleposlanik i djelatnici Veleposlanstva.

Nakon izvedbe čileanske i hrvatske himne, pozdravne riječi uputio je putem video linka predsjednik Čilea Gabriel Borić. Predsjednik Borić, koji je izabrani predsjednik Čilea na predsjedničkim izborima 2021. godine, hrvatskog i katalonskog je podrijetla, a njegovi preci po ocu doselili su se u Čile s otoka Ugljana krajem 19. stoljeća.

Nj.E. g. Cristian Rodrigo Antonio Donoso Maluf, veleposlanik Republike Čilea u Republici Hrvatskoj naglasio je, između ostalog, kako je ponajprije zahvaljujući hrvatskim iseljenicima iz Dalmacije, koji su krajem 19. stoljeća novi život pronašli upravo u Čileu, Hrvatsku i Čile veže čvrsta suradnja koja ima tradiciju dulju od sto godina.

Prema njegovim riječima, radi se o snažnim bilateralnim odnosima u čijoj je srži veoma važna hrvatska zajednica u Čileu, a riječ je o jednoj od najvažnijih hrvatskih iseljeničkih zajednica u svijetu.

U nastavku prijama nastavljeno je ugodno druženje brojnih uglednih uzvanika, među kojima su bili i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i brojni dužnosnici RH, predstavnici diplomatskog zbora u RH te drugi uzvanici.